Na winno-piwnym szlaku

26 listopada 2018

Szlaki winne to już stały element naszego pięknego krajobrazu. Ale czy słyszeliście o szlaku, który jednocześnie zadowoli winomanów i piwoszy?

Dolny Śląsk to prawdziwa kopalnia atrakcji turystycznych. To kraina zamków, pięknych miast i miasteczek oraz starych gór. Wrocław to znany i lubiany kierunek turystycznych wyjazdów. Jedno z najpiękniejszych miast Polski słynie przede wszystkim z mostów. Ile ich jest? Ponad setka. Aż sześć rzek przepływa przez stolicę Dolnego Śląska tworząc ponad dwadzieścia wysp. Brzmi lirycznie? Bardzo. Wrocław przyciąga, Dolny Śląsk przyciąga.

Okazuje się, że ten wyjątkowy region obfituje także w małe, lokalne browary rzemieślnicze i winnice. Niebanalne produkty, tworzone w naturalny sposób, z pełnym zaangażowaniem przez właścicieli tych miejsc to największe atuty i kolejny, znakomity powód, żeby odwiedzać Dolny Śląsk. Wrocław już przed wojną miał kilkadziesiąt browarów i silna tradycje piwna. Natomiast łagodny klimat, doskonale nasłonecznione wzgórza, sprzyjające wiatry, dobre gleby tworzą świetne warunki do uprawy winorośli. A jeśli dorzucimy do tego ludzi z entuzjazmem, szczerością, naturalnością, odpowiedzialnością i szacunkiem do wykonywanej pracy to sukces gwarantowany.

Dolnośląskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych oraz Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie wspólnie i zgodnie zainicjowali Dolnośląski Szlak Piwa i Wina, dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Dolnośląskiego. Inicjatywa, która ułatwia ludziom z całej Polski oraz z innych krajów zwiedzanie Dolnego Śląska i poznawanie zlokalizowanych tutaj browarów i winnic, poznawanie kultury browarniczej i winiarskiej, degustowanie najsmaczniejszych regionalnych wyrobów i poznawanie ludzi, którzy tworzą te niezwykle ciekawe miejsca. Ten najnowszy produkt turystyczny ma ogromną szansę na spektakularny rozwój. W przyszłości może objąć szlakiem czeskich i niemieckich sąsiadów, tworząc środkowoeuropejski obszar turystyki piwnej i winiarskiej. Trzymamy za to kciuki.

 

 

Połączenie tych dwóch kierunków to doskonała koncepcja. Jest w czym wybierać. Na poczatek 17 winnic i 16 browarów. Na wyciągniecie ręki macie pełne win piwniczki i wytwórnie piwa, których liczba z każdym rokiem się powiększa. Dolnośląski Szlak Piwa i Wina popularyzuje Dolny Śląsk z nieznanej dotąd perspektywy. Takim inicjatywom przyklaskujemy z dużym entuzjazmem.

 

 

Co możecie?

Po pierwsze zajrzyjcie na świetnie przygotowaną stronę szlaku. Szczegółowy opis zaangażowanych winnic i browarów, mapka ułatwiająca lokalizację obiektów, informacje dotyczące wszelkich imprez, festynów i wydarzeń związanych z tymi produktami. www.dswip.pl

Po drugie zaplanujcie co najmniej miesiąc urlopu, zwołajcie rodzinę, przyjaciół i ruszajcie na szlak, swobodnie, w rytmie slow. Zwiedzajcie i delektujcie się tymi szczególnymi produktami w miejscu ich powstawania. Bo w tych miejscach jest jakaś nieodgadniona aura, niewidoczna, jedynie wyczuwalna i wprowadzająca w pozytywny nastrój.

 

 

Na szlaku znajdziecie zarówno kameralne, rodzinnie prowadzone gospodarstwa winiarskie i browarnie, nowoczesne przedsięwzięcia niepozbawione jednak duszy, jak i większe inwestycje z pełną infrastrukturą turystyczną; noclegiem, wyżywieniem, dodatkowymi atrakcjami, w tym tematyczne degustacje i warsztaty. Spotkacie wiele magnetycznych osobowości, gospodarzy otwartych, gościnnych i serdecznych. Warto też nadmienić, że tworzą tutaj wyjatkowo utalentowani winiarze i browarnicy, a owoce ich pracy zaliczają się do polskiej czołówki. Są znane, lubiane i wielokrotnie nagradzane.

Na Dolnośląski Szlak Piwa i Wina możecie wejść w jakimkolwiek miejscu i podążać nim w dowolnym kierunku, odwiedzając położone na nim browary i winnice. A jeśli zabraknie Wam czasu to można a nawet trzeba powrócić i kontynuować podróż Szlakiem Piwa i Wina!